به گزارش خبرنگار "تهران سما" دکتر محمد باقر قالیباف در حاشیه همایش همایش ماندگاران اصناف و بازار و در جمع خبرنگاران با تاکید بر تاثیر گذاری اصناف در فرهنگسازی، زندگی مردم و خدمت آن ها به اقشار مستضعف جامعه، ابراز داشت: اگر ما به نقش اصناف توجه داشته باشیم، آن ها می توانند نقشی کلیدی در شهر ایفا کنند و در مجموعه شهرداری تهران نیز نشست چنین جمعی از همه صنف ها می تواند در همدلی، همراهی و همکاری بازار موثر باشد.
وی با تشریح روند برگزاری همایش ماندگاران اصناف و بازار، خاطر نشان ساخت: از سال گذشته، شهرداری تهران نشست هایی را با حضور اتحادیه ها و انجمن اسلامی اصناف و بازار انجام داد و بدنه اصناف نیز این کار را پیگیری کردند که با بستر سازی شهرداری از ماندگاران و پیشکسوتان بازار تجلیل شد.
قالیباف در پاسخ به سوالی درباره چگونگی کمک بازار به مجموعه مدیریت شهری، به پیشینه شکل گیری بازار اشاره و تصریح کرد: اگر از حوره شهر و شهرسازی به تاریخ شکل گیری شهرها نگاه کنیم، مهم ترین ارکان هر جامعه مدتی هر مسجد، حوزه و بازار بوده و اساس شکل گیری یک تجمع انسانی در یک جغرافیا مشخص بوده است. به این ترتیب، اگر امروز بخواهیم به فرهنگ ایرانی و اسلامی خود نگاه کنیم، تاکید به این موضوع مشخص است.
شهردار تهران اقدامات مدیریت شهری در چند سال گذشته را نیز در همین راستا ارزیابی و تاکیدکرد که توجه شهرداری تهران بر محله محوری و مسجد محوری بر همین اساس شکل گرفته است .
وی ادامه داد: نقش فقاهت، بازار و مسجد، کلیدی ترین نقش هایی است که در جامعه امروز به چشم می خورد.
قالیباف، همچنین با اشاره به اجرای طرح برکت در منطقه 3، ابراز داشت: ما با مشارکت اصناف می توانیم کار جدی و اساسی در زمینه ساماندهی آن ها انجام دهیم، چنان که در طرح برکت نیز اصناف در قشرها مختلف را مشخص کردیم که در زمینه های بهداشت، قیمت گذاری و آداب معاشرت به مردم معرفی شدند.
وی در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به سوالی در حوزه حمل و نقل عمومی درباره از رده خارج کردن مینی بوس های فرسوده، با تاکید بر این موضوع که این امر جزو وظایف مدیریت شهری به شمار نمی رود، یادآور شد: در شورای اسلامی شهر و برای کمک به این موضوع لایحه ای تصویب شده که برای اعطای وام به صاحبان مینی بوس های فرسوده شرایطی را در نظر گرفته است اما باید توجه داشت که این موضوع از وظایف دولت است.
قالیباف افزود: مینیبوسها در شهر، به جهت ایمنی، آلودگی هوا و کیفیت زندگی زیبنده شهر نیستند و همه آن ها باید در طرح تعویض دولت قرار گیرند.
شهردار تهران همچنین خاطر نشان ساخت: شهرداری تهران حمل و نقل عمومی، توسعه حمل و نقل ریلی در دراز مدت و توسعه خطوط بی آر تی در شهر تهران را مد نظر قرار داده است، به گونه ای که در شهرتهران باید 10 خط بی آرتی را راه اندازی کنیم تا کنون 4 خط راه اندازی شده و امیدواری بتوانیم تا 6 دیگر را راه اندازی کنیم.
وی با اشاره به تصمیم شهرداری برای راه اندازی 2 خط جدید بی آر تی تا پایان سال، گفت: خط ها آماده است و تنها نصب ایستگاه ها در جریان است، اما مهم ترین بحث ما خرید اتوبوس است و در زمینه تامین اعتبار از تبصره 13 و 82 درصدی که دولت باید تامین کند دچار مشکل هستیم.