دکترمحمدباقر قالیباف در مراسم بهرهبرداری از ۷ کیلومتر بزرگراه شهید زینالدین (حدفاصل بزرگراه امام علی(ع) تا پل پروین) در منطقه ۴ با بیان این که کاش می شد در کنار پروژههایی مثل بزرگراه شهید زینالدین فعالیتها و مراکز فرهنگی و هنری برای شناساندن امثال این شهید بهنسل سوم انقلاب ایجاد شود از معاونت فرهنگی و اجتماعی خود خواست تا در این زمینه اقدام کند.
عرض خیرمقدم دارم حضور برادران و خواهران و میهمانان گرانقدر، سلسله جلیله روحانیت و همه مردم خوب این منطقه به ویژه خانواده های معظم شهدا و ایثارگران. درهمین جا لازم میدانم یاد و خاطره شهدای گرانقدر را به ویژه شهید مهدی زین الدین را که یکی از فرماندهان جوان، لایق، جوان، شجاع، شایسته و متدین دوران دفاعمقدس گرامیبدارم. او از شوخترین و باصفاترین فرماندهان جنگ بود که حتی در سختترین شرایط که همه رزمندگان در بهت بهسر میبردند، با شوخیهای خود، همه سختیها را بهسخره میگرفت، در حالیکه همه فکر میکنند فرماندهان جنگ همه عبوس بودند. خاطرم هست یک بار که بههمراه شهید زینالدین، شهید باقری، شهید چراغچی و سردار امیرحسین اسدی برای بازدید از منطقه عملیاتی رمضان بهمنظور چگونگی ادامه عملیات عزیمت کردیم، در بحبوبه جنگ در حالیکه تشخیص خودی از دشمن ممکن نبود و گردوخاک نیز عامل مضاعفی شده بود، ماشین ما بهعقب یک تانک عراقی برخورد کرد و گلگیر آن بهگونهای به چرخ گیر کرد که ادامه حرکت برای ما ممکن نبود.در همین حین همه از ماشین پیاده شدیم تا شاید بتوانیم با صافکردن گلگیر ادامه حرکت را فراهم کنیم، از عقب تانک عراقی ابزاری برداریم تا گلگیر را صاف کنیم، شهید زینالدین به شوخی می گفت چون برای مردم است، ابتدا باید اجازه بگیریم و بعد آنرا صاف کنیم. حتی در مسیر هم شهید زینالدین شوخی میکرد که اگر ما ۵ نفر اسیر شویم، لقمههای چرب و نرمی برای عراقیها هستیم. کاش می شد در کنار پروژههایی مثل بزرگراه شهید زینالدین فعالیتها و مراکز فرهنگی و هنری برای شناساندن امثال این شهید ایجاد شود.از معاونت فرهنگی و اجتماعی میخواهم در این زمینه اقدام کند. این هفته «هفته شهدای وحدت» نیز هست و جای دارد از شهید شوشتری نیز در این مراسم یاد کنیم. این شهید بیش از 30 سال و حتی پس از جنگ بهتلاش خود در راه مجاهدت خدا گام برداشت و طعم یک زندگی معمولی را نچشید که همه ما مدیون این شهدا هستیم. آنهایی که وفادار به دفاعمقدس، شهدا و انقلاب و نظام هستند و خود را مدیون شهدا میدانند، تلاش میکنند آرمانهای جمهوری اسلامی تحقق پیدا کند.
پروژه بزرگراه شهید زینالدین کلکسیونی از مشکلات بود که خوشبختانه مرتفع شد. چنانچه ۴۰۰ هزار متر مربع تملک معارضان صورت گرفت که این کار علاوه بر آن که هزینه های گزافی را برای ما به دنبال داشت، سختی های بسیاری نیز ایجاد کرد. چنان که ما از ملک بی سند تا ملک موقوفه و ملک هایی که انحصار ورثه نشده بود را بر سر راه داشتیم. امروز ساخت بیش از ۷ کیلومتر با توان مهندسی موجود در شهرداری بیش از ۱۱ ماه طول نمیکشد، اما مشکلاتی مانند معارضان ملکی و تاسیساتی سبب طول کشیدن این پروژه بوده است. مردم ما بسیار فهیم تر و دقیق تر از ما نسبت به موضوعات هستند و خوب قضاوت و درک می کنند ولی در اجرای این پروژه مانع تراشی هایی صورت گرفت که فردای قیامت معلوم نیست چگونه باید جوابگو باشیم که چنین بیمورد وقت مردم را میگیریم و فضای جامعه را متشنج می کنیم. برای اینکه بزرگراه از این نقطه عبور کند ۱۸ ماه وقت مردم گرفته شد و مردم را آوردند و افکار عمومی را متشنج کردند، نظرات غیرکارشناسی مطرح می شد و موضوعاتی اعلام می شد که از اول معلوم بود که باطل و ناحق است. چه قدر برخی رسانه ها به این موضوع پرداختند که جنگل لویزان را دارید منهدم می کنید. ما هم هرچه می گفتیم اینطور نیست و این موضع خلاق واقع است، قبول نداشتند و می گفتند خلاف واقع یعنی اینکه شما درخت قطع نمی کنید؟ می گفتیم مگر در همین اتوبان که برای ادامه مسیرش در غرب درختان توت منطقه کن قطع شد چنین اتفاقی نیافتد حالا اینجا که درختان کاج سوزنی برگ و غیر قابل انتقال ۴۰ ساله هستند. آنجا باید جاده ساخته می شد و اینجا هم باید بزرگراه احداث می کردیم ما نمی توانستیم بزرگراه زین الدین را از وسط شمیران نو عبور دهیم و آنجا را برای ساکنینش تبدیل به یک جزیره کنیم. زمانی که ما در نیروی انتظامی بودیم، در همین جنگل مواد مخدر توزیع میشد و امنیت منطقه گرفته شده بود و اشرار در این محدوده زندگی می کردند، تا جایی که با تیر اندازی و درگیری این محدوده ایمن سازی شد، حال اگر ما اتوبان شهید زین الدین را از وسط شمیران نو عبور میدادیم بخشی از ساکنین این محدوده بین اتوبان و جنگل پرت می افتادند و در محلی مانند یک جزیره نا امن مجبور بودند زندگی کنند.
توقف ۱۸ ماهه این پروژه به دهها دلیل غیر منطقی وقت مردم را گرفت. مردم ما فهیم هستند و تحت تاثیر حرف های غیر منطقی، احساسی و لحظه ای و سیاسی قرار نمی گیرند. به هر حال امروز به رغم تمام مشکلات شاهد بهره برداری از این بزرگراه هستیم که جای خوشحالی دارد. هماکنون اجرای پروژه های عمرانی و فرهنگی در مناطق شرق و جنوب تهران در اولویت است.با بهره برداری از این بزرگراه امکان دسترسی مردم از شرقی ترین نقطه تهران به غربی ترین نقطه بدون توقف پشت چراغ قرمز میسر میشود. زمانی وقتی از اتوبان افسریه می خواستیم عبور کنیم اگر صبح خیلی زود می رفتیم که هیچ، و گرنه باید بیش از ۱ ساعت در ترافیک معطل می ماندیم تازه ۱۰ سال قبل که این همه حجم خودرو در تهران نبود. با افزایش روز به روز خودروها اگر این اقدامات صورت نگرفته بود امروز تردد در شهر ممکن نبود. پروژه امام علی (ع) شرق و جنوب تهران را متحول می کند و تا پایان سال آینده تکمیل می شود و تا شهرری ادامه می یابد تا شهروندان از درآباد تا حرم حضرت امام (ره) به راحتی بتوانند تردد کنند، ضمن آن که خط ۳ مترو تهران نیز در همین مسیر در دست احداث است و میتوانند سبب تسهیل ترددهای شمال به جنوب شهر شود. همین که ما توفیق پیدا کردیم در سایه نظام اسلامی تربیت و رشد یابیم، باید خدا را شاکر باشیم و دعا کنیم که خدمت خالصانه به مردم داشته باشم و در سایه اسلام، جز به پیشرفت و عزت مسلمین به چیز دیگری فکر نکنیم. چرا که امروز شرف ما در گرو خدمت به مردمی است که در سایه انقلاب زندگی می کنند.
در حاشیه:
- شهردار تهران بریدن ربان پروژه را به خواهر شهید زینالدین سپرد و پروژه به دست خواهر این شهید بزرگوار افتتاح شد.
- در پایان مراسم نیز یکی از شهروندان نسبت به برخی مشکلات موجود در منطقه اشاره کرد که شهردار تهران با صبر و حوصله به گوش داد و سپس نسبت به موضوع های مطرح شده نکات لازم را بیان کرد.
سخنان دکتر قالیباف در جمع خبرنگاران:
- رینگ داخلی و خارجی بزرگراهی شهر تهران تا سال آینده طبق طرح جامع تکمیل خواهد شد که در این راستا تکمیل بزرگراه یادگار امام(ره) و امام علی( ع) نیز محقق می شود. بزرگراه شهید زین الدین یکی از مهم ترین بزرگراه های شهر تهران است که از شرقی ترین نقطه تهران از ابتدای جاده جاجرود تا بزرگراه شهید همت به سمت غرب و در نهایت وردآورد ادامه می یابد. امروز شاهد بهره برداری از حدود هفت کیلومتر از این بزرگراه بودیم که سخت ترین مرحله اجرایی این پروژه را نیز شامل می شد زیرا در این بخش از کار حدود ۴۰۰ هزار متر مربع رفع معارض ملکی صورت گرفته و همچنین معارضان تاسیساتی زیادی نیز بر سر راه بودند و باید از جنگل لویزان هم عبور می کردیم با این حال و با وجود سختی های بسیار کار اجرایی محقق شد و امروز شاهد افتتاح این بخش از بزرگراه شهید زین الدین بودیم.
- ادامه بزرگراه شهید زین الدین تا جاجرود به طول ۵ کیلومتر نیز تا پایان سال به بهره برداری خواهد رسید تا شهروندان بتوانند شرق تا غرب تهران را به راحتی و بدون مواجه شدن با چراغ قرمز و تقاطع طی کنند. ۳۴۰ کیلومتر بزرگراه در تهران وجود دارد. دو کمربند داخلی و خارجی بزرگراه های تهران رو به اتمام است و حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد از روند تکمیل این دو رینگ محقق شده که در تلاشیم با تکمیل اتوبان آزادگان، اتصال جاده مخصوص به بزرگراه آزادگان، شهید حکیم و شهید همت و ادامه بزرگراه شهید زین الدین تا ابتدای جاده جاجرود رینگ اصلی شهر تکمیل شود. رینگ داخلی و خارجی بزرگراه های شهر تهران تا سال آینده طبق طرح جامع تکمیل خواهد شد که در این راستا تکمیل بزرگراه یادگار امام (ره) و اتوبان امام علی( ع) نیز محقق می شود.
- بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته بزرگراه یادگار امام تا پایان امسال تکمیل می شود و همچنین توسعه بزرگراه امام علی (ع) تا حرم امام خمینی(ره) که از مناطق مسکونی مانند اتوبان آهنگ، خیابان سبلان، پیروزی، خاوران، بعثت و آزادگان عبور می کند و تا شهر ری نیز ادامه می یابد با جدیت در حال پیگیری است.
- احداث این تونل بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته پیش می رود و تاکنون ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی در احداث تونل داشته ایم که از آبان ماه مردم می توانند به صورت مشهود تر و در سطح زمین اقداماتی را که در دست اجرا است ببینند زیرا تاکنون بیشتر کارها در زیر زمین بوده است. دکل های فشار قوی برق در مسیر این پروژه از آبان ماه جمع آوری می شود. همکاری مردم در اجرای پروژه های عمرانی بسیار تاثیر گذار است. هر چه همکاری مردم بیشتر باشد به خصوص در مسیر بزرگراه ها کار با سرعت بیشتری پیگیری می شود.
- خواهر شهید زین الدین که در این مراسم نیز حضور داشت در جمع خبرنگاران با بیان اینکه شهرداری اقدامات خوبی را داشته گفت: از همسنگران شهید زین الدین که در مجموعه مدیریت شهری فعالیت می کنند تشکر داریم و امیدواریم که همگی بتوانیم ادامه دهنده و رهرو راه شهدا باشیم.